Nemecko dosiahne na budúci rok podľa expertov rozpočtový prebytok

17.10.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 17. októbra (TASR) - Nemecko smeruje k rozpočtovému prebytku, ktorý dosiahne už v budúcom roku, tvrdia poprední nemeckí ekonómovia, ktorí zároveň vláde radia, aby tieto peniaze rozumne využila. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina expertov vo svojom hodnotení, ktoré uverejňuje dvakrát ročne, predpovedá, že najväčšia európska ekonomika dosiahne na budúci rok rozpočtový prebytok vo výške 33 miliárd eur. Odporúčajú tiež kabinetu, aby tieto peniaze investoval do ďalšieho rozvoja infraštruktúry, vzdelania a výskumu.

Okrem toho, podľa odborníkov by sa nemecká vláda mala pokúsiť zafixovať tzv. posun daňových skupín, keď rastúca inflácia posúva daňových poplatníkov do stále vyšších daňových tried.

Poprední ekonómovia vo svojom hodnotení znížili odhad rastu nemeckej ekonomiky v nasledujúcom roku 2014 na 1,8 % z 1,9 %, ktoré očakávali ešte v apríli. No dodali, že nemecké hospodárstvo zostáva silné vďaka rastúcej zamestnanosti a zmierneniu dlhovej krízy v problematických štátoch eurozóny.
 

Vyberte región